Maastricht, 9 mei 2018

Anders dan anders: de verhalen van A2 gebundeld

Een interview met zeven mensen tegelijk, het verhaal van de piano en de hijskraan, trots en ontroering. Een nieuwe totaalaanpak van mobiliteit en leefbaarheid. Een bijzondere samenwerking 'in goede en slechte tijden' tussen allerlei betrokkenen. U leest het allemaal in ‘Het A2 Maastricht model’. We gingen langs bij de schrijver van dit geschiedenisboek, John Cüsters. “Het A2 project heeft prachtige verhalen opgeleverd die interessant zijn voor mensen zowel binnen als buiten de bouwwereld.”

Mooie klus

Als inwoner van Scharn zat John zelf ‘op de tweede rij’ bij de werkzaamheden. “Ik vond het geweldig nieuws dat die snelweg ging verdwijnen. Als ik weleens met mijn fiets op het kruispunt met de Scharnerweg stond, vond ik het maar een linke verkeerssituatie, te midden van al die uitlaatgassen. Toen ik het verzoek kreeg om dit boek te schrijven, vond ik het dan ook een hele mooie klus.”  

'Het was soms een haast militaire operatie’

In vijf maanden tijd sprak John met 86 mensen. Een flink aantal. Het eerste interview kan John zich nog goed herinneren. “Dat was op zaterdag 9 september 2017, in de auto, met Berry Ramaekers van Team Kunstwerken.” 

Naast de tunnel zijn in het project A2 Maastricht nog 21 andere kunstwerken gemaakt, variërend van het ‘vliegend viaduct’ tot fietsbruggen, een spoorviaduct, tunneltjes voor fietsers en voetgangers
en ecoduikers. Allemaal nodig om het verkeerssysteem rond Maastricht te optimaliseren en de stad en omgeving bereikbaar te houden voor mens en dier. Berry Ramaekers werkte in opdracht van bouwer Avenue2 zes jaar aan de kunstwerken. Hij kijkt er met grote voldoening op terug.

De piano en de hijskraan

Na zoveel interviews grossiert John in anekdotes. “Toen ik zeven mensen van het A2-informatiecentrum en de VVV tegelijkertijd moest interviewen, maakte ik me vooraf wel zorgen. Als dat maar goed ging. Dus ik begon streng: iedereen mocht maar één verhaal vertellen.” Maar de zorgen waren nergens voor nodig, het werd een geweldig gesprek. John vertelt ook het verhaal van de piano en de hijskraan. “Iemand langs de bouwput moest een piano verhuizen. De hijskraan die toevallig dichtbij stond vanwege de werkzaamheden, heeft toen een handje geholpen.”

Ontroering

Verhalen brengen emoties teweeg. “Ik heb mensen gesproken die met tranen in hun ogen over het project praten. Ze zijn trots en vertellen dat ze nog nooit zoiets hebben meegemaakt.” John sprak iemand die werkzaam was in de bouwwereld, maar na de A2 een carrièreswitch heeft gemaakt. “Hij vond het zo’n mooi project, zoiets ging hij nooit meer vinden. Misschien geldt dat voor mij ook”, lacht de schrijver. 

Is hij zelf ook ontroerd geraakt tijdens een interview? “Tijdens de bouw is er nooit ruchtbaarheid aan gegeven, maar tijdens de interviews voor het boek kwam het wel ter sprake: de laatste wensritten. Mensen die het eindresultaat vanwege een ernstige ziekte misschien niet zouden meemaken, en zo nog een kans kregen om de tunnel te zien. Toen de betonnen ruwbouw nog niet af was, moest van alles bedacht worden om op een veilige manier toch erdoor te kunnen met een rolstoel of een auto. Hieruit blijkt dat er ook aandacht was voor het kleine, menselijke verhaal.”

Belangstelling?

‘Het A2 Maastricht model’ is verkrijgbaar tegen een bijdrage in de productiekosten van € 29,95.

Kortingsbon
U kunt via onze webpagina een kortingsbon uitprinten en inleveren bij een boekhhandel bij u in de buurt. U krijgt dan 5 euro korting bij aankoop van het boek. De actie loopt nog tot en met 29 juni 2018. Het is helaas niet mogelijk het boek online met korting te bestellen.

Kortingsbon met actiecode is goed voor één exemplaar. Het boek is via alle boekhandels in Nederland verkrijgbaar. Boekhandel Dominicanen (Dominicanerkerkstraat 1, Maastricht) heeft het boek vanaf 29 maart in voorraad.

De voorbereidingen van Avenue2/Ballast Nedam Development voor de eerste nieuwe huizen kunt u volgen via www.wonenaandegroeneloper.nl


  Meer informatie of vragen? Ga naar www.a2maastricht.nl
U kunt ook mailen of bellen naar servicelijnmaastrichtoost@maastricht.nl of 043 350 71 50
Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Mailing verstuurd via Sendtex.