Maastricht, 24 maart 2017


» Scheppen, scheppen en nog eens scheppen

» GroenMarkt binnen en buiten Trefcentrum Wittevrouwenveld

» Gastvrije Lourdeskerk

» 28 'Treaty Trees' voor Europaplein

» 60 jaar Boomfeestdag

» Fotoboek Boomfeestdag op de Groene Loper

 

Scheppen, scheppen en nog eens scheppen

Stichting Nationale Boomfeestdag vierde afgelopen woensdag, 22 maart, haar 60e verjaardag op een bijzondere locatie: het dak van onze A2-tunnel in Maastricht. 550 Kinderen uit Maastricht, Duitsland en België plantten bomen als start van de aanleg van de Groene Loper.

Burgemeester Annemarie Penn-te Straks en de nieuwe voorzitter van de NBFD, Albert Verlinde, heetten de kids welkom. Vervolgens ging een grote groep jeugd naar de Frankenstraat voor het planten van 75 platanen. Tegelijkertijd werden op de President Rooseveltlaan 16 schoolbomen geplant. 

 
 

GroenMarkt binnen en buiten Trefcentrum Wittevrouwenveld

Speciaal voor de Boomfeestdag was het Trefcentrum Wittevrouwenveld gevuld met kraampjes van de GroenMarkt. Er was een buiten en een binnengedeelte. Allerlei organisaties die iets te maken hebben met natuur en/of milieu uit de omgeving en de (hoofd)sponsors van de Boomfeestdag waren vertegenwoordigd. Bij elke kraam was voor jong en oud veel te zien en te doen.

 
 

Gastvrije Lourdeskerk

Ook pastoor Mattie Jeukens had de deuren van zijn Lourdeskerk weer open gezet. In de kerk was een debat. Stelling: alleen kinderen mogen bomen planten. Een reactie: “Niet waar. Ook grote mensen moeten bomen planten.” Een deskundige jury olv ambassadrice Sandra Reemer zou een school belonen met een grote appelboom. Dat zou anders verlopen. In overleg met burgemeester Annemarie Penn-te Strake en wethouder Gerdo van Grootheest werd besloten dat alle scholen zo enthousiast waren dat ze allemáál een appelboom kregen. De gemeente en de Boomfeestdag zouden de extra kosten delen.

Na het bomendebat konden de kids en zo’n 100 genodigden kijken naar de ‘Klagende Klantentapper’. Theaterschool Kumulus Maastricht stond garant voor deze swingende boomfeest-musical.

 
 

28 'Treaty Trees' voor Europaplein

Maastricht is feitelijk dé geboorteplaats van het hedendaags Europa. En de plek waar het fundament voor de euro gelegd werd. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat in het Provinciehuis het Verdrag van Maastricht werd ondertekend. Met het programma 'Europe Calling!' werd stilgestaan bij dit jubileum. Samen met de ambassadeurs en consuls-honorair van de 28 EU-lidstaten plantten de kinderen 28 zogeheten 'Treaty Trees' bij knooppunt Europaplein.

 
 

60 jaar Boomfeestdag

Staatsbosbeheer organiseerde de eerste Boomfeestdag in 1957, als reactie op de oproep van toenmalig VN-secretaris Dag Hammerskjöld om bomen te planten MET én VOOR de nieuwe generatie. Deze oproep, en de Boomfeestdag die daaruit voortvloeide, was de allereerste maatregel voor een beter klimaat in Europa. Ieder kind heeft recht om op te groeien in een gezonde en duurzame wereld. Vanuit die overtuiging draagt Stichting Nationale Boomfeestdag met het planten van bomen bij aan een gezond klimaat en een groene leefomgeving. Het heeft inmiddels geleid tot het aanplanten van ruim 10 miljoen bomen ofwel 4500 voetbalvelden, een mooie manier om kinderen op een positieve wijze aan de natuur te verbinden.

 
 

Fotoboek Boomfeestdag op de Groene Loper

De nationale Boomfeestdag leverde zoveel mooie plaatjes op, die passen niet allemaal in een voortgangsbericht. Nog even nagenieten? Kijkt u dan op de website www.mijngroeneloper.nl waar we het fotoboek voor u online gezet hebben.

Dank aan de vele vrijwilligers van het CNME, het IVN, Staatsbosbeheer en vele, vele anderen. Het was een prachtige, zonnige dag!

 
  Meer informatie of vragen? Ga naar www.a2maastricht.nl
U kunt ook mailen of bellen naar servicelijnmaastrichtoost@maastricht.nl of 043 350 71 50
Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Mailing verstuurd via Sendtex.